Tahko MTB 20 vuotta: Pitäjäläinen elänyt mukana alusta lähtien – ”Maastopyöräilyä vuoristoradalla”

Paikallislehti Pitäjäläinen on nähnyt Tahko MTB:n taipaleen alusta tähän päivään. Pitäjäläisen arkistoista avautuu hienolla tavalla tapahtuman kehitys ja tunnelmat vuosien mittaan. Huumorilla tiivistetysti joka vuonna on ollut hauskaa mutta rankkaa.

”Uuvuttava, raskas ja raastavan tuskainen taival”, kuvattiin ensimmäistä Tahko MTB:tä Pitäjäläisessä. Tuolloin mukana oli 117 polkijaa.

”Kinahmin pohjoispään ”tapponousussa” loppui monelta usko toiseen kierrokseen. Noususta varoitettiin ennalta jaetussa lehtisessä sanoin ”jos ajat mäen…no et aja kuitenkaan” – on kuvailtu tunnelmia Kinahmilla.

Rentoa meininkiä ovat haastateltavat kehuneet, vastaavasti järjestäjät ovat olleet yhtä lailla tyytyväisiä. On ihasteltu yksipyöräisillä ajajia, kuten Mika Holkeria, jonka 60 kilometriin kerrottiin kuluneen aikaa vajaat 11 tuntia. ”Sujuu se maraton näinkin”-kehaistiin juttupätkän otsikossa.

Viidennen kerran tapahtumassa oli jo nelisensataa polkijaa. Hyvin varhain ulkomaalaisetkin löysivät tiensä Tahkolle, sillä Viro, Latvia, Saksa, Sveitsi ja Unkari olivat myös edustettuina. ”Monet talkoolaiset ovatkin huomauttaneet, että näin paljon he eivät ole joutuneet puhumaan englantia aikoihin”, saattoi Tero Hartikainen todeta.

”Tämä on vähän kuin ylioppilaskirjoituksissa: pääasia, että eväät tulee syötyä”, oli joku lohkaissut huoltopisteellä. Huolto onkin pelannut vuodesta toiseen. Sen ovat varmasti todenneet myös itse tapahtumaan osallistuneet juttujen tekijät. 300 kiloa banaaneita, 2500 ruisleipäviipaletta, satakunta kiloa maustekurkkua, parikymmentä kiloa rusinoita, 1200 litraa urheilujuomaa ja vettä vielä enemmän olivat huollon luvut silloin, kun satakunta talkoolaista piti pyöräilijöistä huolta.

”Verta, hikeä ja huumorimieltä”, kuvaili lupsakasti eräs väliotsikko tapahtuman henkeä. Kahdeksannessa tapahtumassa oli jo 914 pyöräilijää. ”Miltä kuulostaa, kun puolisentuhatta polkupyörää hurauttaa ohi lähestulkoon yhtenä lössinä? Sitä on aika hankala kuvailla, mutta kyllä se vaan kummasti hurahtaa”, alkoi kymmenennestä tapahtumasta kertova Antti Heikkisen juttu.

”Pyöräilijöiden Jukolaan” osallistui myös hiihtokarpaasi Mika Myllylä, jonka taival tosin katkesi Kinahmin kivikoihin, jotka puhkoivat fillarinkumit pariinkin otteeseen.

”Hikeä, huokauksia ja pyöräilyn hurmaa”, kuului jälleen yksi Tahko MTB:n syvintä olemusta kiteyttävä lausahdus.

Kannustusjoukotkin ovat monesti sonnustautuneet viimeisen päälle, kuten kuvista näkee!

Kiitos Pitäjäläiselle jutuista sekä arkistoon uppoamisen mahdollisuudesta. 20:nnet tapahtumatarinat sitten 30.6.

Kuva: Tiia Kampman / Pitäjäläisen arkisto

Sijainti

  • Tahko, Sääskiniementie 560, Nilsiä
  • info@tahkomtb.fi
  • 050 321 9714 Hannu